Inleiding§

Excel-integraties worden op maat gemaakt door Yesplan. Dit zijn Excel-bestanden met complexe macro’s. Ze laten je toe om vanuit Excel gegevens uit Yesplan op te halen, om ze te analyseren (o.a. filteren, sorteren of in draaitabellen verwerken) en om wijzigingen terug te sturen naar Yesplan.

Let op

Belangrijk bericht ivm beveiligingsupdate

Als gevolg van een beveiligingsupdate op onze servers naar minimaal het protocol TLS 1.2, vervalt voor de onderstaande besturingssystemen per 1 oktober 2019 de ondersteuning voor de Excel-integratie (ook wel ‘Dealsheet’, ‘Costingsheet’ of ‘Vlaams gemeenschaprapport’ genoemd).

  • Apple macOS gebruikers

    Helaas was Excel 2011 de enige versie van Excel die de integratie ondersteunde voor Apple macOS gebruikers. Er is nu geen Excel-versie voor macOS meer die dat doet. Mocht je toch met de Excel-integratie willen blijven werken op een Mac, dan zal je een ‘virtuele machine’ moeten installeren, waarop je Windows en Excel kunt installeren. Een virtuele machine is een applicatie waarmee je Windows op je Mac simuleert.

    Je dient hier zelf het nodige voor te ondernemen. Vraag waar nodig ondersteuning van je ICT-beheerder.

  • Windows 7 gebruikers

    Op Windows 7 moet Service Pack 1 geïnstalleerd worden. Daarnaast moet je een manuele handeling uitvoeren in het register om TLS 1.2 toe te voegen. Voor het downloaden van SP1 en de handeling in het register kan je terecht op de support pagina van Microsoft:

    https://support.microsoft.com/en-us/help/3140245/update-to-enable-tls-1-1-and-tls-1-2-as-default-secure-protocols-in-wi#easy

Tip

Windows 7 is al een oud besturingssysteem. Microsoft heeft aangekondigd de ondersteuning te stoppen per 14 januari 2020.

Toegang tot Yesplan§

Certificaten§

Om toegang te krijgen tot de Yesplan servers via Excel, moet je aangeven dat je de certificaten van Yesplan vertrouwt. Je krijgt een beveiligingswaarschuwing wanneer je computer de certificaten niet herkent omdat ze niet eerder als vertrouwd werden aangeduid.

Als de certifcaten niet vertrouwd worden dan krijg je een van de onderstaande foutmeldingen te zien:

Opmerking

Wanneer de Yesplan-certificaten geüpdatet worden, zal Excel je opnieuw vragen om de certificaten te vertrouwen. Je zal dan de stappen – zoals hieronder beschreven voor Windows of macOS – opnieuw moeten uitvoeren.

Volg onderstaande stappen om aan te geven dat je het certificaat vertrouwt, zodat informatie van Yesplan toegankelijk wordt via Excel.

Stappen voor Windows§

Opmerking

De beveilingswaarschuwing wordt niet opnieuw getoond zolang Excel open blijft. Als je Excel afsluit en heropent, dan wordt je opnieuw gevraagd om het certificaat te vertrouwen.

Stappen voor macOS§

Opmerking

Wanneer je er niet in slaagt om gegevens op te halen uit Yesplan of om bovenstaande stappen met succes af te ronden, dan raden we je aan om eerst alle certificaten van *.yesplan.nl en *.yesplan.be te verwijderen uit de lijst van vertrouwde certificatien, via het programma Keychain Access (Sleutelhangertoegang).